Pomoć pri odabiru klima uređaja

Klima uređaj odabiramo na osnovu oblika prostora, mogućnosti montaže, rasporeda namještaja odnosno opreme u prostoru i na osnovu toga gdje se ljudi u prostoru najviše zadržavaju.

Tipovi klima uređaja

Mobilni
Jednostavni i praktični mobilni klima uređaji ne zahtijevaju montažu, praktični su zbog svoje mobilnosti pa ih po potrebi možete preseliti ili ukloniti kada vam više ne trebaju. Najčešće su vrlo prihvatljivih cijena, ali svakako morate računati na to da im je osim uključenja u struju, potrebno i osigurati smještaj vanjskog crijeva za odvod toplog zraka. Ovi uređaji u pravilu su niže energetske klase, rashladni učinak im je 2.5kW, a rashlađuju do 20m2 prostora.

Split sistem
Split klima uređaji sastoje se od odvojenih jedinica; unutrašnje jedinice koja se ugrađuje na zid prostorije te vanjske jedinice koja se montira na vanjski zid i služi za izbacivanje topline. Jedinice su međusobno spojene plinskim i električnim instalacijama. Split sistemi uglavnom imaju i mogućnost grijanja prostorije i visoke su energetske učinkovitosti. Unutar split sistema razlikujemo dva osnovna tipa uređaja: single (mono) split i multi split sistem.

a) Single (mono) split sistem
Ovaj sistem se sastoji od jedne vanjske i jedne unutrašnje jedinice i najprodavaniji je tip klima uređaja. Single split sistemi dolaze a rasponom snage grijanja i hlađenja između 2.1 i 14 kW, a na tržištu možete pronaći dvije izvedbe tog sistema: fix speed sa konstantnim radom kompresora, na principu uključen/isključen i inverter koji ima promjenjiv rad kompresora.

b) Multi split sistem
Multi split sistem klima uređaja sastoji se od dvije ili više unutrašnjih jedinica te jedne vanjske jedinice. Idealan je za potrebe hlađenja više prostorija od jednom.
Raspon snage grijanja i hlađenja je između 4, 0 do 18 kW. Uvijek su inverterske izvedbe i najbolji izbor kod gradnje, renovacija i adaptacija kada se unutrašnje instalacije mogu izvijesti nevidljivo – podžbukno.
Osim razlike u sistemima, klime razlikujemo i po tipu unutrašnje jedinice. Najčešće korišćene su zidne jedinice, ali možete pronaći i kanalne jedinice koje su prikladne za skrivenu ugradnju naime, vidljive su im samo vanjske rešetke; potom kasetne unutrašnje jedinice koje su prikladne za ugradnju u spušteni strop te podno-stropne unutrašnje jedinice koje se ugrađuju na pod ili strop te imaju jaki domet klimatiziranog zraka i ujedno su najravnomjernije u distribuciji zraka.

Veličina je zaista bitna kada se radi o odabiru klima uređaja tako da je potrebno izabrati jedinicu čija snaga hlađenja odgovara veličini prostorije kojoj je namjenjena. Premala jedinica neće biti u mogućnosti efikasno rashladiti prostoriju, dok će ona prevelika imati učestale intervale paljenja i gašenja rasipajući tako energiju, a smanjit će se i učinak jedinice kod odvlaživanja sobe.

Kod kupovine kućnog klima uređaja raspon veličine, odnosno snage se uglavnom kreće između 2,5 – 5 kW, a najjednostavnije ga možete izračunati tako da broj kvadratnih metara koje želite klimatizirati podijelite sa deset. Osim toga, svakako treba uzeti u obzir i druge parametre poput: toplinske izolacije stana ili kuće, položaja prostorije ( sjever – jug), broj i kvalitetu ostakljenih površina u prostoriji, broj električnih uređaja u prostoriji te broj osoba koji se koristi klimatiziranim prostorima. Sve to čini razliku kod odabira veličine i snage klima uređaja.

Osnovna funkcija koju klima uređaj mora zadovoljiti jest hlađenje i filtracija zraka, pri čemu broj i vrsta filtera koje pojedini uređaji imaju zavisi o modelu i proizvođaču. Postoje filteri protiv nečistoće koji pročišćavaju zrak od peludi, prašine i drugih zagađivača; elektrostatski filteri koji pročišćavaju zrak od sitnih čestica i, primjerice, dima te filteri za osvježavanje prostorija čija je funkcija eliminisati neugodne mirise iz klimatizirane prostorije.
Pojedini tipovi klima uređaja imaju u sebi i ionizatore koji neutraliziraju negativne uticaje magnetskog i električnog zračenja; istovremeno pročišćavaju zrak i aktiviraju kiseonik i time stvaraju zdraviju i ugodniju okolinu.

Dodatne funkcije koje uglavnom imaju svi klima uređaji su mogućnost grijanja prostorija, odvlaživanje i ventilacija zraka dok su klima uređaji novije generacije opremljeni i mogućnošću vremenskog programiranja, izuzetno tihim načinom rada, brzog hlađenja ili grijanja te senzora pokreta.

Klima uređaji u pravilu odlikuje velika potrošnja električne energije pa bi i ta karakteristika trebala biti vrlo važan faktor kod odabira. Kako vam računi za struju ne bi rasli zajedno sa ljetnim temperaturama pripazite na energetsku učinkovitost pojedinog modela. Energetska učinkovitost se mjeri omjerom utrošene električne energije i dobijenog učinka, a svaki model klima uređaja nosi (S)EER oznaku koja označava odnos utrošene energije i dobijenog rashladnog učinka te (S)COP oznaku koja označava odnos utrošene energije i dobijenog ogrjevnog učinka. Što je EER/COP veći, veća je i energetska učinkovitost, što znači da dobijate više rashladne/ogrjevne energije za 1kW/h uložene električne energije.
Visoku energetsku učinkovitost imaju inverter klime sa promjenjivim radom kompresora čime se dolazi do uštede i do 40% u odnosu na neinverterske tradicionalne modele te time i manjeg opterećenja električne instalacije no ovdje valja naglasiti kako se ne-inverter klime više skoro pa i ne proizvode.

Nakon odabira modela koji najbolje odgovara vašim potrebama, ostalo je još nekoliko faktora koje biste trebali uzeti u obzir ako hoćete vašem uređaju osigurati dugo i efikasno trajanje.
Prvi je mjesto montaže. Kako biste iskoristili maksimalnu rashladnu učinkovitost vašeg klima uređaja montažu prepustite nama. Naša preporuka je montaža u neutralnom uglu prostorije odakle će efekt strujanja zraka biti najveći, a važno je i da hladan zrak ne puše direktno u dio prostorije koji se koristite često i gdje se stalno zadržavate, poput radnog stola ili kauča pred televizorom.

Bitan faktor je i da razlika u vanjskoj i unutrašnjoj temperaturi ne bude prevelika, maksimalna preporučena razlika je 6 ºC pa je važno da i to poštujete. Veće razlike u temperaturi mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica, a svakako će nepotrebno povećati potrošnju električne energije.

Ne zaboravite, klima uređaje je važno redovno servisirati, a još važnije je redovno čistiti i mijenjati filtere. Za ugovaranje redovitog servisa slobodno nas kontaktirajte. O servisiranju klima uređaja više pročitajte ovdje.

Ostanite s nama