Redoviti servisi klima uređaja. Saznajte više.

Zašto plaćati više? Zašto čekati da dođe do kvara? 

KVALITETNIM ODRŽAVANJEM KLIMA UREĐAJA BRINETE O ZDRAVLJU

Budući da 80% svog sveukupnog vremena provodimo u zatvorenom prostoru, kvaliteta unutarnjeg zraka je izuzetno važna. Kvaliteta unutarnjeg zraka može biti narušena prisustvom mikroorganizama iz neodržavanih klima uređaja, što može štetno utjecati na naše zdravlje.

Zimski hladni dani i dugotrajno grijanje prostora stvara česta mikrobiološka onečišćenja klimatizacijskih uređaja koja se mogu uspješno suzbiti redovitim održavanjem, čišćenjem i dezinfekcijom.

Pri tome je nužno pridržavati se stručnih postulata dezinfekcije, uputa proizvođača dezinfekcijskih sredstava i mjera opreza i zaštite zdravlja. Pravilno rukovanje i održavanje klima uređaja nezaobilazan je preduvjet dobre kvalitete unutarnjeg zraka.

Onečišćen unutarnji zrak može uzrokovati brojne zdravstvene poteškoće kao što su: alergije, astma, infektivne bolesti, iritacija kemijskim parama, smanjenje respiratorne funkcije, iritacija i oštećenje sluznice respiratornog trakta, akutne i kronične bolesti pluća, upale sinusa te smanjenje mentalnih funkcija, glavobolju, poremećaj pažnje i probleme s učenjem.

Istraživanja pokazuju povezanost loše kvalitete unutarnjeg zraka sa zdravstvenim problemima te naglašavaju porast morbiditeta i mortaliteta uslijed izloženosti takvom zraku. Isto tako pokazuju da kvalitetna ventilacija i klimatizacija prostora sa kvalitetnim filterima i ionizatorima smanjuju učestalost respiratornih bolesti te povećavaju individualnu produktivnost. Pravilno rukovanje i redovito održavanje klima uređaja nezaobilazan su preduvjet dobre kvalitete unutarnjeg zraka.

Ukoliko trebate redovan servis nemojte čekati. Nazovite nas na +385 51 277 099 i dogovorite Vaš servis još danas. Ukoliko želite, možete nas kontaktirati i putem web-a ili maila. Kliknite ovdje.

Osjećaj ugodne topline ovisi o temperaturi zraka, relativnoj vlažnosti, toplinskom zračenju, brzini strujanja zraka, odjeći i razini aktivnosti. Smatra se da je idealna sobna temperatura oko 20 ºC, a vlažnost zraka oko 40 do 60%.

Zbog povoljne temperature i zaostale vlage klimatizacijski sustavi mogu biti idealna mjesta za rast i širenje mikroorganizama, kao što je Legionella pneumophila, ako se isti ne održavaju na primjeren način. Osim za legionelu, klima uređaji predstavljaju idealno mjesto za rast i razvoj drugih bakterija te raznih vrsta gljivica i plijesni. Uz spomenuto, zbog neadekvatne ventilacije moguć je i razvoj plijesni na zidovima, što također može pogoršati kvalitetu unutarnjeg zraka.

ODRŽAVANJE KLIMA UREĐAJA

Dokle god se sustav primjereno održava, opasnost za zdravlje je minimalna. Stoga je klima uređaje potrebno redovito održavati. Zrak iz klima uređaja koji se ne održavaju redovito je mikrobiološki često loše kvalitete, a ponekad i neugodnog mirisa. Neodržavani ili pogrešno korišteni klima uređaji mogu biti uzrok tzv. sindroma bolesne zgrade (nadraženost sluznice očiju, nosa i grla, osjećaj suhoće sluznice, kašalj, svrbež, učestale infekcije dišnog sustava, glavobolja, bolovi u križima i psihički zamor).

Istraživanja radnog okruženja su pokazala da mogućnost individualizirane toplinske kontrole za svakog zaposlenika povećava produktivnost, smanjuje simptome sindroma bolesne zgrade i stopu bolovanja, uz istovremenu uštedu energije.

Kod kućnih klima uređaja važno je napomenuti da nije dovoljno samo redovito prati filtre nego također treba i očistiti i dezinficirati uređaj da bi se spriječilo nakupljanje, rast i raspršivanje mikroorganizama. Održavanjem klima uređaja osiguravamo i kvalitetu zraka koji udišemo u klimatiziranoj prostoriji.

Kako se najveći dio nečistoće zadržava na filtru i izmjenjivaču, čime dolazi do stvaranja bio-filma (nakupine mikroorganizama i prljavštine), potrebno je temeljito oprati izmjenjivač i filtar, a nakon toga izvršiti dezinfekciju. Dezinfekciju sustava malih klima uređaja moguće je provesti npr. primjenom glutaraldehida, didecildimetilamonijev klorida, benzalkonij klorida s 1% vodenom otopinom od usisa do isisa, dok se ulazni dijelovi i filtri isperu u pripremljenoj otopini ili primjenom kombinacije 10g dimetildioktil amonijevog klorida i 2g N (3 aminopropil)-N-dodecil propan-1,3-diamina zbog njihove sigurnosti u upotrebi i smanjenju nadražajnih učinaka na dišni sustav.

Osim čišćenja filtera možete provjeriti da li je u vanjsku jedinicu upalo kakvo lišće ili smeće, dali vam čudno zvuči vaša klima prilikom rada, te površinski očistiti unutarnju jedinicu. Uređaj koji se ne održava i u kojem se taloži prašina zagušuje se, zrak u njemu s vremenom sve teže cirkulira te mu se smanjuje vijek trajanja.

Prije samostalnog čišćenja filtera proučite upute proizvođača. Ugasite uređaj, isključite ga iz struje te skinite poklopac. Izvadite filter, očistite od većih onečišćenja te ga potom operite toplom vodom. Postoje i sredstva za čišćenje i dezinfekciju, a prije korištenja istih posavjetujte se sa stručnom osobom. Jako je važno dobro osušiti filter prije vraćanja u klima uređaj.

Napomenut ćemo da se neki filteri mogu čistiti, dok se neki ne mogu i potrebno ih je zamijeniti (konzultirajte se sa stručnom osobom). Za sve ostale poslove održavanja koji nisu toliko jednostavni, najbolje je pozvati ovlaštenog servisera ili nam se obratite direktno za savjet i daljnje smjernice.

ŠTO UKLJUČUJE SERVIS KLIMA UREĐAJA

Servis klima uređaja od strane ovlaštenog servisera znači da će cijeli postupak biti napravljen prema uputama proizvođača, od strane osobe koja je obučena za taj posao.

Servis klime obuhvaća:

•čišćenje filtera unutarnje jedinice
•dezinficiranje isparivača unutarnje jedinice
•čišćenje ventilatora unutarnje jedinice
•čišćenje maske unutarnje jedinice
•čišćenje odvoda kondezata
•kontrola količine rashladnog medija
•općenita kontrola ispravnosti

Uz sve gore navedeno, nadamo se da smo Vam pojasnili kako servis klima uređaja nije šala već postupak kojim se može uštediti dosta novca. Ukoliko ste se donijeli pravu odluku nazovite nas na +385 51 277 099 i dogovorite Vaš servis još danas. Ukoliko želite, možete nas kontaktirati i putem web-a ili maila. Kliknite ovdje. Ukoliko niste donijeli pravu odluku, uvjeravamo Vas da pročitajte ovaj tekst još jednom.

Ostanite s nama